Ghid botez

Botezul ortodox: taina botezului, norme religioase si traditii


    Prin actul botezului, noul nascut este crestinat si devine membru al Bisericii Ortodoxe. Pacatul stramosesc (de la Adam si Eva) ii este iertat si primeste in el Duhul Sfant de la Dumnezeu. Botezul este prima din cele sapte taine ale Bisericii Ortodoxe si se savarseste intre 8 si 40 de zile dupa nastere, de preferat in zilele de sarbatoare dupa Sf. Liturghie. Taina se savarseste prin intreita afundare in apa a celui ce se boteaza in numele Sfintei Treimi, savarsitorul ei fiind preotul sau episcopul.


Primul pas: Alegerea numelui de botez


    La crestinii ortodocsi, parintii sunt cei care aleg numele copilului, dar se poate tine cont si de sfatul preotului. Conform traditiei crestine, este bine ca nou-nascutului sa i se dea un nume de sfant din calendarul ortodox. In tara noastra, cel mai folosit nume pentru baieti este Ioan, dupa numele Sfantului Ioan Botezatorul, iar pentru fetite, Maria, dupa Maica Domnului. Astfel, se spune ca sfantul al carui nume il poarta micutul, se va ruga pentru el tot timpul. In unele cazuri, biserica nu va recomanda alegerea a doua nume pentru copil, avand in vedere faptul ca sfintii au avut in general un singur nume.

Nume populare pentru baieti: Adrian, Adriano, Alex, Alexandru, Alin, Andrei, Aurel, Bogdan, Ciprian, Claudiu, Constantin, Cornel, Cosmi, Costin, Cristi, Cristian, Dan, David, Decebal, Denis, Dorin, Dragos, Eugen, Felix, Florin, Gabriel, George, Horatiu, Horia, Iacob, Ilie, Ioan, Ion, Iulian, Iustin, Laur, Liviu, Lucian, Madalin, Marius, Ovidiu, Petre, Radu, Serg, u, Silviu, Stefan, Victor, Vlad

Nume populare pentru fete: Ada, Adela, Adelina, Adina, Adonia, Adria, Adriana, Agnes, Aisha, Alecia, Alexandra, Alice, Alina, Ana, Anast, cia, Anca, Andreea, Barbara, Beatrice, Betty, Bianca, Camelia, Carmen, Catalina, Clara, Corina, Cornelia, Cos, ina, Cristina, Dalia, Dana, Delia, Denisa, Diana, Doina, Elena, Elisabeta, Emilia, Felicia, Florentina, Gabriela, Georgeta, Gloria, Ileana, Ioana, Irina, Iulia, Lacramioara, Laura, Loredana, Luiza, Madalina, Manuela, Mar, a, Mihaela, Mirela, Monica, Nicoleta, Oana, Roxana, Silvia, Veronica


Al doilea pas: alegerea nasilor de botez


    In trecut se obisnuia ca nasii de cununie ai parintilor sa fie desemnati ca si nasi de botez. Astazi, nasii de botez, sunt fie prieteni, fie rude apropiate ale parintilor.Important este ca viitorii nasi, sa fie oameni de incredere, pe care sa te poti baza si care sa aiba o tinuta morala si spirituala care sa le permita sa devina parintii spirituali ai bebelusului, pentru a-l indruma si sfatui cu folos.Acestia trebuie sa fie un cuplu cununat religios, dar este permis ca uneori sa cunune doar o nasa sau doar un nas. Dupa ce ati stabilit nasii de botez si aveti acceptul lor, puteti trece la organizarea botezului, impreuna.


Al treilea pas: alegerea locatiei pentru botez


    In primul rand trebuie aleasa biserica unde se va oficia botezul.Puteti alege biserica unde ati fost cununati, sau biserica din parohia de care apartineti.O alta varianta ar fi sa alegeti biserica de care apartine un preot cu care aveti o legatura spirituala deosebita. Dupa ce ati ales biserica unde va fi botezat bebelusul, trebuie sa discutati inainte cu preotul de acolo. El va hotari data in functie de dorinta voastra si de programul lui, bineinteles cu respectarea randuielilor bisericesti (e vorba de zilele in care nu se fac botezuri).
    In al doilea rand, pentru petrecerea botezului trebuie ales un restaurant potrivit la care sa faceti rezervare pentru data evenimentului, sa stabiliti meniul, decoratiunile, muzica si, deasemenea, trebuie sa comandati din timp invitatii de botez, cardurile de receptie si de bani, meniurile, precum si marturiile de botez. La restaurant ar fi bine sa aveti acces la o incapere in care sa va puteti retrage in timpul petrecerii pentru ca bebelusul sa se poata odihni.


Pasul patru: Botezul


    Pentru oficierea Botezului sunt necesare urmatoarele lucruri: • certificatul de nastere al copilului;
• o lumanare pentru Botez;
• o sticluta cu ulei pentru mir;
• un sapun alb si un prosop alb pentru preot , un prosop pentru copil;
• o fasa / panza pentru botez (3 metri, netivita, necusuta), se cumpara de la mercerie, in ea vor     primi bebelusul dupa botez;
• o panglica, cu care preotul va sterge pruncul in locurile in care a fost uns cu Sfantul si Marele     Mir;
• vin rosu pentru Sfanta Impartasanie ;
• un set de hainute noi cumparate de nasi;
• cruciulite pentru invitati sau cocarde pentru botez ;
Nasii cumpara trusoul copilului si platesc slujba la biserica.
    Inainte de inceperea slujbei, nasii prind in piept invitatilor cate o cruciulita cu fundita. Slujba botezului incep cu sfintirea apei pentru botez, fiind urmata de ungerea cu mir pe frunte, piept, maini si picioare a celui ce se boteaza. Apoi urmeaza scufundarea copilului de trei ori in apa sfintita. Scufundarea de trei ori in apa reprezinta cele trei zile petrecute de Isus in mormant, iar afundarea in apa inseamna de fapt moartea noastra pentru viata de pacat, in timp ce iesirea din apa este invierea noastra impreuna cu Domnul, pentru viata cea noua. Dupa oficierea botezului copilul este preluat de catre nasa intr-o panza alba, nefinisata, necusuta. Aceasta fasa nu trebuie sa fie nici prea scurta (copilul se va casatori repede), dar nici prea lunga (copilul se va casatori tarziu). Apoi nasa il imbraca in hainute noi cumparate de nasi.


Pasul cinci: Petrecerea


    Urmeaza petrecerea pregatita din timp, felicitarile si distractia. Parintii fac un cadou nasilor iar nasii dau un cadou copilului, in bani sau obiecte.


Ultimul pas: Baia de a doua zi


    A doua zi dupa botez se obisnuieste ca nasii sa vina acasa la fin sa ii faca baie. Traditional, la aceasta baie ritualica, participa doar femeile (mama, nasa, moasa sau alte femei din familia bebelusului).In apa de imbaiat se pune un ban de argint sau o moneda si busuioc pentru purificarea apei, flori parfumate ca sa fie copilul frumos, grau ca sa fie cinstit, miere ca sa fie dulce. Trebuie ca lumanarea de botez sa fie aprinsa, iar in cadita se pune fasa.Dupa baie, bebelusul va fi uns cu mir peste tot de catre nasa. Apoi apa trebuie aruncata la radacina unui pom, iar fasa se usuca la oglinda. De la botez si pana il spala nasa a doua zi nimeni nu trebuie sa pupe copilul, se spune ca ii ia mirul. La sfarsit, se organizeaza o masa festiva in familie iar nasilor li se vor oferi un cadou simbolic.

    Nu se fac botezuri:
• In toate zilele de miercuri si vineri de peste an
• In ajunul Praznicelor Imparatesti
• In sapatamana dinaintea Sfintelor Pasti
• In postul Sfintelor Pasti
• In Saptamana Luminata
• In Duminica Rusaliilor
• In Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel
• In Postul Adormirii Maicii Domnului
• Taierea capului Sf Ioan Botezatorul
• Inaltarea Sfintei Cruci
• In Postul Nasterii Domnului
• De la nasterea Domnului pana la Botezul Domnului.


Incepe acum
cautarea invitatiei speciale
pentru nunta ta